top of page
Zoeken

CITYGUIDE: 3 DAGEN IN MEDELLIN


Mijn favoriete stad in Colombia: Medellín. Bekend is dat deze stad in het verleden bestempeld werd met gevaarlijk en onveilig vanwege de macht die Pablo Escobar had. Gelukkig is dit vandaag de dag niet meer van toepassing en zal Medellín je verrassen met vriendelijke, behulpzame locals, hippe plekken, kunst en cultuur. Ook heeft deze stad een levendig nachtleven en de temperatuur is er het hele jaar door erg aangenaam. In deze blog lees je welke dingen je absoluut niet mag missen bij een bezoek aan deze prachtige stad!



Vervoer in Medellin


In Medellin kun je heel gemakkelijk van het ene naar het andere stadsdeel met de metro, dit is niet alleen erg goedkoop maar ook heel erg leuk omdat je meteen in contact komt met de lokale bevolking. Eigenlijk hebben wij alles gelopen of met de metro gedaan, maar je kunt ook van A naar B met de taxi.



1 ⇢ Neem de kabelbaan en wandel door de sloppenwijken


In het verleden was het zo dat men geld moest betalen aan de zogeheten gangs om de sloppenwijk uit te gaan. De burgemeester van Medellín heeft hier een stokje voor gestoken door een kabelbaan te laten bouwen, zo konden de inwoners de stad weer op een veilige en makkelijke manier bereiken. Deze kabelbaan wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt door de lokale bevolking, maar is ook ontpopt tot een toeristische attractie. Als je uitstapt bij de metrohalte Acevado, kun je gratis instappen om het prachtige uitzicht te gaan ontdekken. Geen metrokaartje? Dan betaal je ongeveer € 0,50 cent per persoon.



Onderweg passeer je een bibliotheek genaamd Biblioteca España. Het is absoluut de moeite waard om hier naar binnen te gaan. In deze moderne bibliotheek vind je naast een oase aan rust en een hoop Spaanse literatuur, ook een fototentoonstelling. Rondom de bibliotheek vind je veel kunstzinnige inspiratie, fijne ingrediënten voor toffe foto's dus!




Het wordt door velen sterk afgeraden, maar ik zou het eenieder adviseren. (Mits jij je er ook veilig bij voelt, het overdag is en je niet alleen bent) Neem in plaats van de kabelbaan terug naar beneden, de benenwagen door de sloppenwijken terug naar het centrum. Hier tref je een andere kant van de stad: puurheid, gezelligheid maar helaas ook veel armoede. Zodra je ervoor openstaat zal het desondanks fijne herinneringen brengen zoals een potje voetbal met de lokale jongens, ontdekkingen op gebied van lokale eettentjes maar ook bijzondere gesprekken en warmhartige handdrukken van de inwoners van deze prachtige stad.





2 ⇢ Kom tot rust in het groene hart van Medellín, Jardin Botánico


Het groene hart van Medellín biedt gelegenheid om je even terug te trekken uit de drukke stad. Wij hebben getwijfeld maar zijn uiteindelijk heel blij dat we toch gegaan zijn. Naast diverse reptielen en diersoorten heeft de botanische tuin ook prachtige bloemen en planten, waarvan je de helft waarschijnlijk echt nog nooit hebt gezien. Geniet & kom tot rust!





3 ⇢ Kunst & Cultuur in Medellín


Het kan niet missen of Medellín is een paradijs voor menig kunstliefhebber. Er is een rijk aanbod aan musea en op straat word je continu verrast door artistieke muurschilderingen. Breng zeker een bezoekje aan Museo de Antioquia, Plazoleta de las Esculturas en ontdek de werken van Colombiaans beeldhouwer en kunstenaar Fernando Botero.





4 ⇢ Gooi je heupen los in een bar bij Parque lleras!


Nieuwsgierig naar het Colombiaanse nachtleven? Ga naar Parque lleras in El Poblado! Dit levendige plein bruist van de gezelligheid. In het begin van de avond vind je menigeen met cups en drankflessen op de stoep, zodra er genoeg alcohol gedronken is verplaatst men zich naar één van de vele clubs of bars rondom het park. Tot in de vroege uurtjes wordt er volop gedanst en gesjanst! Allemaal ingrediënten voor een geslaagde avond dus. 💃🏽🕺🏽



5 ⇢ Doe een dagtrip naar kleurrijk Guatapé vanuit Medellín


Een dagtrip naar Guatapé is een absolute múst wanneer je in Medellín bent. Het is 2 uur rijden vanaf het busstation Terminal de Transporte Norte, waar ieder half uur een bus vertrekt naar dit kleurrijke dorpje. Ga niet met een touroperator want het is heel eenvoudig om zelf te gaan en dat biedt je meer vrijheid om er de tijd voor te nemen. Een buskaart naar Guatapé kost ongeveer € 5,00. Koop een ticket bij loket 14 op het busstation en je bent klaar voor vertrek! Eenmaal aangekomen in Guatapé wordt je verrast door gezellige restaurants & cafés, langs het water is een markt vol hebbedingetjes en op het dorpsplein tref je nog een prachtige bezienswaardigheid. De Iglesia de Nuestra Señora del Carmen, neem een kijkje binnenin en laat je verrassen door het houtwerk en de vormgeving van deze prachtige kerk.



Eerlijk is eerlijk, de meeste mensen komen hier niet voor het dorpsplein of de markt maar wel voor de bekende rots met het fenomenale uitzicht. Na een goede bak koffie en een lunch ben je dan ook klaar om El Peñol te gaan beklimmen. Wij zijn vanuit Guatapé naar El Peñol gelopen, dit duurde zo'n 45 minuten. Mocht je minder fit zijn of hier gewoon geen zin in hebben dan kun je ook prima een tuktuk huren of met de taxi naar boven gaan.



Eenmaal aangekomen bij El Peñon de Guatapé, kun je de enorme granietkoepel van dichtbij bekijken. De entreeprijs ligt op ongeveer € 5,00. Het beklimmen van de 740 treden is niet het meest unieke aspect aan deze rots, dat is namelijk het verbluffende 360 graden uitzicht. Het kost misschien even wat moeite maar zodra je de top bereikt, begrijp je precies waarom je besloot hieraan te beginnen. Tip! Bovenop vind je een restaurantje waar je voor belachelijke prijzen kunt eten of drinken, dus zorg dat je voldoende water meeneemt.




Na de intensieve klim van El Peñol kun je wel wat verkoeling gebruiken. Gelukkig zijn er in dit waterrijke gebied genoeg plekken waar je een verkoelende duik kan nemen. Ga lekker chillen aan het meer, neem een duik of huur een kayak en verken het natuurschoon rondom dit dorpje. Na zo'n 5 uur in Guatapé, pak je de bus terug naar Medellín. De laatste bus gaat om half 7 in de avond, het is aan te raden om van te voren al een busticket te halen voor de terugweg om te voorkomen dat je lang in de rij staat bij het loket of erger nog, een volle bus treft en verplicht wordt om nog een nachtje te blijven in Guatapé. Al is dat naar mijn idee zo'n straf nog niet. 😇 Vind hier een aantal fijne accommodaties.



De highlights van Medellín in het kort


Het dorpje Guatapé | Museo de Antioquia | Jardin Botánico | Cerro Nutibara |

Plazoleta de las Esculturas | Basílica de la Candelaria | Rionegro | Ermita de la Veracruz | Biblioteca España | Catedral Metropolitana |



Verblijven in Medellin


Het eerste hostel waar ik ooit heb geslapen was The Black Sheep in Medellín. Een basic accommodatie maar erg toegankelijk om snel andere backpackers te ontmoeten en er hangt een fijne vibe. Het hostel wordt gerund door een Australische eigenaar en ligt in het deel El Poblado in Medellín. Op zoek naar iets meer luxe? Kijk hier voor de beste accommodaties!



bottom of page